31 de juliol 2007

Materials d'interès IV

Aquí trobareu els materials de la Jornada "Urbanisme municipal a la xarxa. Subvencions de l'Administració Oberta de Catalunya i criteris tècnics per la publicació a internet del planejament urbanístic"

Materials d'interès III

En aquest bloc ja hem parlat alguns cops de l'eina matrix i també de la sessió que es va fer a Localret sobre la mateixa. Us recordo que aquesta sessió es va en el marc de sessions formatives del projecte Banc d'Innovació Local.

En aquesta jornada celebrada a principis del mes de juny es va explicar l'eina Matrix i el seu funcionament, tant des de la perspectiva de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, propietari de l'eina, com d'Audifilm, l'empresa que ha col·laborat en el seu desenvolupament. També els ajuntaments d'Olot i Sant Feliu de Guixols van fer presentacions on explicaven la seva seva experiència en l'aplicació de Matrix en els seus propis ajuntaments. Aquí trobareu els materials.

Materials d'interès II

Aquest segon material correspon a la sessió "Xarxes ciutadanes a Catalunya" que es va celebrar a Localret el passat 9 de juliol.

L’objectiu d’aquesta sessió va ser veure com les diferents iniciatives de xarxes
ciutadanes s'organitzen de cara al desplegament d’infraestructures inalàmbriques basades en
tecnologia WiFi o similars. Aquí podeu trobar el programa i materials.

Materials d'interès I

A continuació faig un seguit de posts en els quals posaré enllaços a materials que Localret ha anat generant, directa o indirectament, a través d'algunes jornades realitzades en els darrers mesos. Alguns dels documents que trobareu, que es troben en pdf, poden pesar una mica, així que tingueu paciència en obrir-los.

El primer material és el del Curs de planificació local per a la societat de la informació i el coneixement que Localret celebra anualment a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Aquí podeu trobar el programa i els materials de les diferents presentacions.

27 de juliol 2007

Innovem l'administració amb Internet!

Aquest és el títol de la sessió que el Jordi Graells impartirà, el proper setembre, a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Pel que he pogut llegir en el programa es tractaran diversos temes relacionats amb les TIC i la innovació a les administracions; el pas de la societat analògica a la digital, la actitud emprenedora, la innovació, i la gestió i transferència de coneixement.

Suposo que els temes es tractaran amb no gaire profunditat ja que la durada de la sessió, cinc hores, no dona per moltes floritures. De totes formes, jo crec que pot ser molt interessant, especialment per compartir idees amb el Jordi, que actualment és un dels innovadors de referència dins de l'administració pública a Catalunya. Si esteu interessats, aquí s'explica com cal matricular-se. Jo ja he iniciat les gestions...

25 de juliol 2007

6ena Diada de les Telecomunicacions a Catalunya

Aquest proper setembre, més exactament el dia 27, es celebra a Barcelona la 6ena Diada de les telecomunicacions a Catalunya. L'acte es celebrarà al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona. Si voleu ampliar la informació al respecte feu clic aquí.

19 de juliol 2007

VII Radiografia de Webs Municipals

El Ciberpais d'avui pública la seva radiografia anual sobre les webs municipals dels principals ajuntaments espanyols. La mostra utilitzada és la dels municipis amb més de 50.000 habitants i/o els que són capital de província i els serveis analitzats són els de cada any amb la inclusió del RSS. A continuació us poso els 25 primers classificats del 2007 i 2006 per a que pugueu veure els canvis que hi ha hagut.


S'inclouen també en aquesta edició del Ciberpais alguns articles que aborden diferents temàtiques relacionades amb les noves tecnologies i la e-administració. Us recomano que els hi feu feu un cop d'ull. Seria molt fàcil criticar, però jo crec que estan bastant bé i donen una perspectiva general prou bona dels temes més candents en aquests moments. És cert també que algunes de les dades que es donen no són prou precises i que potser hi ha una mica de "batiburrilo" en com es presenten els temes. Però bueno, com deia, està bé que mitjans de divulgació general facin referència, d'una forma prou extensa, sobre aquests temes.

Simplificació administrativa per a les empreses

Llegeixo a El País que la Generalitat acaba d'aprovar 48 mesures per a simplificar els tràmits de les empreses amb l'administració. Recordo ara fa tres anys, quan feia un Màster de Gestió Pública, que ja ens havien comentat la quantitat de "paperassa" que s'havia de fer, per exemple, per obrir un negoci; no sé si parlaven d'entre 30 i 40 tramits. En aquest sentit, l'article comenta que, segons el Banc Mundial, a Espanya s'ha de fer el doble de tràmits que a la resta de paísos de la OCDE per obrir un negoci.

Així doncs sembla que la Generalitat ha fet front aq aquesta demanada existent i s'ha posat "manos a la obra" llançant un paquet de mesures de simplificació administrativa orientades sobretot a millorar l'eficiència i reduir els costos per les empreses, i entenc que també a les mateixes administracions. Des del govern català asseguren que els estalvis seran importants; 300 milions d'euros i 1.000.000 menys de documents per any.

Algunes d'aquestes iniciatives evidenment es basen en la incorporació de mitjans telemàtics. L'aposta més forta, en aquesta línia serà la centralització de totes aquestes gestions en una finestra única multicanal, l'Oficina de Gestió Empresarial, que des del seu portal canalitzara tot el tràfic administratiu, a més de servir com a espai informatiu i de divlugació per a les empreses.

Encara està fresca a la blogosfera la presentació Empresa ¿Qué le pides tú a la Administración Pública? que en Roc Fages va fer en el marc de l'eSegovia 2007. Si feu un cop d'ull a les primeres planes veure que les propostes que feia en Roc van donar en el clau.

17 de juliol 2007

Em falten dades!! (2ona part)

Ahir, a la primera part d'aquest post, feia constar la falta d'algunes dades de potencial interès pel que fa a la banda ampla en el Informe anual de la Fundació Orange com també les declaracions realitzades, en un sentit similar, pel President de la CMT. Avui mateix alguns diaris (ABC, El País, El Mundo, Expansión y Negocio entre d'altres) s'han fet ressó d'aquestes declaracions i critiquen, jo crec que amb raó, la postura de la CMT i les afirmacions del seu president respecte a la multa a Telefònica, la UE i la situació present i futura de la banda ampla. Entre d'altres coses, el president afirma que la banda ampla arribarà en dos anys a tot el territori... ho veig difícil, per no dir impossible. Avui en dia un percentatge molt alt del territori de Catalunya no té accés a la banda ampla i encara que sigui increible, avui en dia podem trobar encara municipis que no tenen ni accés al telèfon!!

En definitiva, jo volia parlar, com l'altre dia, de preus i velocitats. Només un diari, El Mundo, s'endinsava avui en aquest tema i a més ho feia aportant dades molt interessants. Aquestes han estat extretes del document "The OECD Communications Outlook 2007" (que us podeu descarregar aquí pel mòdic preu de 56€).

A veure si ho sé explicar i sintetitzar. Pel que fa al preu / megabyte no estem mal posicionats; dels 30 paísos de la OCDE estem en el lloc nº7. En canvi, si parlem del preu (i això en termes absoluts, per tant, sense tenir en compte la renda per càpita de cada país) la cosa canvia considerablement. Ens trobem en el lloc 29!!! Només superats per Mèxic. Buf! El tema de la velocitat no queda tant clar a l'article. Només diu que la primera posició és per el país del sol naixent, on els seus internautes poden navegar a un màxim de,... 100 mgb!! M'imagino que ens devem trobar bastant lluny, però no tant com em pensava ja que en preu/mgb no estem tant mal posicionats.

En aquests mateixos instants, estic navegant a 1 mega i 40 euros, però no em puc queixar gaire sabent que hi ha gent del meu país que encara no té ADSL.

Més sobre llicències

El bloc d'e-moderadors del Departament de Justícia és una font informativa de primeríssima qualitat. Avui he llegit un post que m'ha interessant i crec que a alguns de vosaltres segur que també us interessa. L'Estat de Queensland a Austràlia (això queda bastant lluny) està el·laborant un Projecte Marc de LLicenciament de (tota) la Informació Governamental (Government Information Licensing Framework). És una iniciativa interessant.

Intueixo que van començar amb la informació "espacial", però que després el projecte va anar agafant volada i ara estant pensant ja en tota la informació que genera el govern. Es tracta de crear implementar un acord per a llicenciar a través d'un Standard tota la informació que es crea. Però no només del Govern de l'Estat sinó també de la resta d'administracions i agències que es troben per sota. La transparència, de la qual tothom en parla però que de vegades de tant transparent que és no latrobem, és aquí la clara protagonista. La informació pública (respectant la privacitat) ha de ser pública, no?

Google Earth i la promoció de la ciutat

Avui he llegit a Vilaweb una notícia interessant des de la perspectiva de la promoció (turística, cultural i fins tot econòmica) d'una ciutat. La ciutat de Dresden, Alemanya, ha fet una aposta clara per l'ús de l'eina Google Earth "tridimensionalitzat" 150.000 edificis i volcant-los per que puguin ser visitats virtualment per tots els internautes. Existeixen experiències similars, però cap, de les dimensions de la de la ciutat teutona. Cal descarregar un petit aplicatiu, però si no hi ha temps hi ha uns videos bastant il·lustratius.

Entenc que ara lo interessant es volcar-hi informació associada a cada edifici i consegüentment georeferenciada que pugui ser d'interès per els ciutadans de Dresden com per als que la vulguin conèixer o visitar.

16 de juliol 2007

Em falten dades!!

El passat divendres, llegint el recull de premsa que ens envia diàriament l'àrea de comunicació, vaig llegir tres notícies (El País, Cinco Días i La Vanguardia) sobre l'Informe eEspaña 2007 que publica la Fundació Orange (abans Auna) anualment. Evidenment la blogosfera també es va fer ressó d'aquest informe, podeu trobar un bon post que analitza aquest document a Sociedad Conectada.

Aquest matí, quan ja tenia gairebé oblidat l'Informe, m'han cridat l'atenció unes declaracions fetes per el President de la CMT en el marc de la Jornada sobre Telecomunicacions i Governs Locals que ha començat avui a Santander. El Sr.Reinaldo Rodríguez declarava que l'oferta que existeix a Espanya en ADSL està en la línea a la de molts paísos europeus. Llegit això, he anat a rebuscar dins dels dos darrers Informes de la Fundació per veure si el que deia estava en el cert.

Indagant m'ha quedat clar, com cada any, que pel que fa a la penetració d'ADSL Espanya gairebé no ha millorat respecte a la resta de paísos de la OCDE, ja que en el 2006 es trobava en el 20è lloc del rànking i un any després només havia avançat un lloc (ara som 19ens). Però el que jo estava buscant, les dades que volia contrastar amb les declaracions del president de la CMT, no apareixien per enlloc. He pensat que era curiòs que la Fundació Orange depenent d'un dels principals operadors de l'Estat, no disposès de dades referents a la velocitat i el preu del ADSL a Espanya. Jo crec que si que les tenen, però probablement han pensat que no són dades prou interessants per aparèixer en un informe de 317 pàgines.

Així doncs, necessito trobar dades sobre preu i velocitat de l'ADSL. Primer, de la mitjana de l'oferta existent a Espanya i Europa i després, del que efectivament està contractat. A més, la comparació entre aquestes dues taules resultaria molt interessant, especialment si en el cas del que hi ha contractat els preus i les velocitats fossin superiors als de la oferta existent. Llavors caldria veure quin són els indicadors que provoquen aquest decalatge poc lògic, per cert, des de la perspectiva de la competència de mercat.

Seguiré buscant aquestes dades...

13 de juliol 2007

Youtube, comunicació institucional i el Departament de Justícia

Un cop més el Departament de Justícia de la Generalitat i en Jordi Graells tornen a ser protagonistes d'aquest bloc. Una nova iniciativa engegada, i jo crec que un nou encert. Les àrees de justícia, i perdoneu-me els qui en formeu part, a priori no solen ser els els departaments més innovadors d'una administració pública, però en aquest cas i veient les diferents iniciatives que estan tirant endavant, sembla que el Departament s'està consolidant com un referent en innovació dins de la Generalitat.

La nova aposta: youtube. El Departament ha obert un canal a youtube per començar a penjar material que produex. El primer video és el de la 9ena Sessió Web sobre la qual ja es va fer un post en aquest blog. Cal dir que el so és millorable, però estic segur que de cara a propers materials això es tindrà en compte.

Com li comentava al Jordi Graells, fa un parell de dies plantejavem de forma interna aquesta opció. Ara ja tenim un referent que comença a marcar el camí. Ens fixarem en l'evolució per veure com es va consolidant aquest nou model de comunicació de l'administracó, i com no, per seguir aprenent de les iniciatives del Departament de Justícia.

12 de juliol 2007

Pozuelo de Alarcón online

Fruit d'un projecte intern he descobert la web del municipi de Pozuelo de Alarcón. Si no el coneixeu, jo no el coneixia fins fa ben poc, heu de saber que es tracta d'un municipi mig-gran (hi viuen 80.000 persones aproximadament) de la província de Madrid. he tingut una sorpresa molt agradable al veure que hi ha municipis que a més de fer bés les coses en el tema web, també són arriscats a l'hora de plantejar l'arquitectura d'informació del site.

Pozuelo s'afegeix (no sé si abans o després) a la línea de la web de l'ajuntament de Saragossa. El canvi no es troba tant en els continguts i serveis que se'ns presenten sinó en la forma en que aquests es mostren i ordenen en pantalla. Feu un cop d'ull a la home i veureu el canvi respecte a l'estructura tradicional de menú esquerre, banners a la dreta etc. Suposo que aquest plantejament, no es deu tant a questons estètiques com a qüestions d'orientació a l'usuari. No sé a vosaltres, però a mi personalment m'agrada. I a més, trobo que és més neta i intuitiva que la d'altres ajuntament més "laureats"en això de les webs.

Hi ha molts element destacables d'aquesta web. Però jo en destaco tres:
  1. Estructura continguts de la home (orientada a targets i a fets vitals, telefons d'interès destacats, un sol espai on els banners van rotant, disseny seriòs però atractiu)
  2. Tràmits i certificat digital.
  3. Butlletins (tot i trobar a faltar un sistema de sindicació, el sistema de butlletins i suscrpció és molt complert. Només em falla que no integri les diferents temàtiques en un sol butlletí)
Seguiré atent a aquesta web, especialment per saber si juntament amb Saragossa comencen a marcar tendència.

06 de juliol 2007

Bluetooth a Sant Cugat del Vallès

L'ajuntament de Sant Cugat de Vallès és un dels ajuntaments capdavanters pel que fa l'ús del mòbil com a canal de comunicació amb els ciutadans. La darrera acció que han emprès en aquest sentit és la instal·lació de tres punts amb tecnologia bluetooth en tres indrets estratègics de la ciutat. Des d'aquests punts els ciutadans es podran descàrregar de forma gratuïta el programa de Festes de la ciutat al seu telèfon mòbil.

Aquest servei es vol ampliar després de l'estiu amb d'altres informacions d'interès per als ciutadans, com per exemple les farmàcies que es troben de guàrdia, informació turística i cultural etc. L'ajuntament té altres serveis d'informació i comunicació amb els ciutadans a través del mòbil relacionats amb serveis com l'escolarització dels nens, la consulta del cens municipal, etc. Els ciutadans de Sant Cugat, fins i tot poden enviar a l'ajuntament sms's amb imatge per informar sobre incidències a la via pública; i en un futur no gaire llunyà no caldrà ni que especifiquin el lloc on s'ha produit, ja que els missatges es podran georeferenciar mitjançant GPS.

05 de juliol 2007

Santander: II Jornades sobre Telecomunicacions i Governs Locals

Els propers dies 16, 17 i 18 de juliol es celebrarà a Santander la segona Jornada sobre Telecomunicacions que organitzen de forma conjunta la Universitat Internacional Menéndez y Pelayo, la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions i Localret.

Les infrastructures de telecomunicacions tindran un paper protagonista en els diferents actes i xerrades programats, però també altres aspectes com la fiscalitat, la regulació o altres temes més socials i econòmics també tindran el seu espai. Les polítiques europees i les bones pràctiques de municipis de la UE també tindran un paper rellevant. Aquí podeu consultar el programa més detallat.

04 de juliol 2007

La web de l'Hospitalet té audio

A través de l'Informatiu de Localret he tingut coneixement de l'aposta que l'Ajuntament de l'Hospitalet està fent per incorporar audio a la seva web. Aquesta iniciativa busca fer la web de l'ajuntament del municipi més accessible per aquelles ciutadans que tinguina algun tipus de discapacitat visual. En el site apareixen acompanyats d'una icona audio aquells continguts que compte, a part de l'escrita també amb aquesta versió.

Feu una prova, és curiós. Els textos els llegeix una màquina, però la veritat és que el resultat és molt bo. Els fitxers són descàrregables en format mp3, i al menys jo, no he tingut problemes per escoltar-los; i això ho dic, per que en moltes ocasions, quan una web incorpora audio o video, hi ha problemes amb la reroducció (almacenando en bufer, incompatibilitats de software, els codex, etc, etc).

Bona iniciativa!

03 de juliol 2007

Llicències Creative Commons

En Jordi Graells del qui ja he parlat en aquest blog, ha elaborat una presentació molt esclaridora sobre les Llicències Creative Commons i la seva aplicació a les administracions públiques. Us recomano, que us la llegiu.