30 de gener 2008

Localret Innova (I): píndoles de coneixement

Un dels debats actuals de la blogosfera està sent el tema de la innovació a les adminstracions públiques. Com s'ha d'innovar? Per què s'ha d'innovar? Quines són les barreres a la innovació? etc. Des de Localret, com alguns ja sabeu, estem intentant tirar endavant alguns projectes que creiem que són innovadors i ara els volem començar a comunicar.

En aquesta sentit, m'agradaria començar avui una sèrie de posts per presentar aquests projectes innovadors que veuen la llum en el 2008, però que hem estat treballant intensament durant el 2007. El primer projecte del que m'agradaria parlar-vos, són les Píndoles de Coneixement. Alguns de vosaltres, ja heu tingut la oportunitat de veure algun prototipus i d'altres (Roc, Miquel) ens esteu ajudant encara avui, a fer possible aquest nou producte.

Les píndoles són unitats web que tenen com a objectiu comunicar/informar d’una forma clara i sintètica, i amb una duració reduida de temps un servei o producte, en aquest cas de Localret o un aspecte d’interès per als ajuntaments relacionat amb l'àmbit de les TIC.

Els beneficis bàsics que creiem que les píndoles poden aportar són els següents:
  • Paquetitzar el coneixement de es deriva o genera des de Localret
  • Eina de comunicació atractiva per als ajuntaments
  • Eina que compta amb la prescripció de tècnics i polítics municipals
  • Multifunció (web, email, Jornades, etc)
  • Sintetització dels aspectes clau dels serveis o productes
La primera píndola informa sobre la Plataforma Electrònica de Contractació de les Administracions Publiques (PECAP), un projecte liderat i coordinat per Localret. La podeu veure directament des d'aquí, o bé des de la web de Localret. En les properes setmanes s'aniran penjant de noves, que segons la meva opinió, estan encara més aconseguides que la de la PECAP.

29 de gener 2008

L'adsl deixa pas a la fibra òptica

Fa dos dies va sortir un article al Mundo que es titolava "El ADSL muere, dejen paso a la fibra óptica". Per fi un diari generalista i de la importància del Mundo es posiciona en aquest sentit i s'alinea amb el discurs que ja des de fa molt temps s'està defensant des de Localret. L'ADSL està esgotant la seva capacitat, i per tant, si volem ser competitius i volem absorvir la demanda de nous serveis que requereixen cada dia més i més ampla de banda, cal fer una aposta estratègica en aquest sentit. Els paísos capdavanters (Corea del Sud, Japó, França, Holanda, Suècia,...) ja estan fent aquest pas i estan passant del coure a la fibra, ara és el moment de que nosaltres també ho comencem a fer. Us recomano que llegiu l'article, és molt esclaridor.

28 de gener 2008

11a Sessió. 'Per què hem d'innovar a l'Administració?' (II)

Aquí teniu la presentació que comentava en el post anterior.

23 de gener 2008

11a Sessió. 'Per què hem d'innovar a l'Administració?'

Avui he tornat a "fitxar" en les sessions web del Departament de Justícia. El tema era la innovació a càrrec d'en Joan Majó director de la Corpo i al qual ja havia tingut l'ocasió d'escoltar alguna altra vegada. S'han dit coses interessants però jo destacaria per sobre de tot el tema dels rànkings.

La UE, en l'àmbit de la innovació (que és encara un tema de comepetència dels estats membres), s'ha dotat d'una eina que preten mesurar la situació i evolució dels diferents paísos en aquest àmbit; en altres paraules, podríem dir que es tracta d'un quadre de comanament europeu en temes d'innovació. El nom concret és European Innovation Scoreboard i en base a uns indicadors comuns i vinculats a sectors molts diferents (educació, empresa, AAPP, etc), aquesta eina mesura el grau d'innovació de cada país. Com a més es tracta d'un report anual es pot veure l'evolució o involució de cada país. I com a més a més també es fa una versió de les gairebé 170 regions europees, es pot veure en detall la situació de cada territori respecte d'altres i respecte el seu propi estat.

Les dades presentades per en Joan Majó no podien ser més descoratjadores. Segons ell, Espanya, en l'horitzó comunitari del 2010 probablement superarà la mitjana europea, però això si, gràcies a la recent entrada de 10 paísos que en la majoria de casos es troben per darrera l'estat espanyol. En canvi si es compara amb l'Europa dels 15 , Espanya no ha guanyat cap posició en els darrers anys. El cas de les regions és encara més preocupant, sobretot pel que fa a casa nostra. A l'any 2003 Catalunya, tenia la medalla de plata després de Madrid, pel que fa al ranking de la Innovació a Espanya. Les dades del 2007 ja no ens situen ni al pòdium!! ja som quarts i sembla que la tendència continua a la baixa.

La situació és preocupant, encara més si tenim en compte que ja no podem competir en costos i ens comença a costar competir en qualitat. Hem de ser competitius en innovació, i de moment, sembla que no anem per aquest camí.

16 de gener 2008

Taller de t-government

Aquest proper dia 31 de gener tindrà lloc a Localret la sessió de treball sobre t-government que s’emmarca dins dels TALLERS SOBRE ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA. Aquests tallers, impulsats pel Consorci Localret, tenen per objecte donar a conèixer i analitzar experiències i bones pràctiques en relació a l'ús de les TIC i a la innovació en els governs locals de Catalunya.

Durant la sessió s’analitzaran les possibilitats de la televisió digital com a mitjà de relació entre les administracions i els ciutadans, així com les principals experiències pilot sobre T-Govern, participació ciutadana, salut i personalització de continguts.

---------------------------------------------

TALLER SOBRE ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA:

Sessió de treball sobre "T-ADMINISTRACIÓ: les possibilitats de la televisió digital com a mitjà de relació entre les administracions i els ciutadans"

  • Dia: 31 de gener de 2008
  • Lloc: Localret, c/ Llacuna 162, 3ª planta, Barcelona
  • Hora: de 10,00 a 13,00 h.
  • Organitza: Consorci Localret i TDCOM amb la col·laboració del Consorci Digital Mataró-Maresme i Activa Multimèdia
  • Objectiu: Conèixer les possibilitats de la televisió digital com a mitjà de relació entre les administracions i els ciutadans. S'analitzaran les principals experiències pilot sobre T-Govern, participació ciutadana, salut i personalització de continguts.
  • Confirmacions: Podeu confirmar la vostra assistència per e-mail a l’adreça jornades@localret.cat
  • Programa:
  • 10,00 h. Benvinguda i Presentació de la sessió
  • 10,30 h. Principals prestacions de la televisió interactiva (Alfons Bastida)
  • 10,45 h. Projectes de T-Govern i T-Personalització (Xavier Cosculluela)
  • 11,20 h. Estudi sobre l’interès del ciutadà en la T-Administració. Presentació de resultats dels projectes de T-Govern i T-Personalització (Joan Rosés)
  • 11,40 h. Pausa cafè
  • 12,00 h. Maresme Digital Tv: la nova televisió pública i els serveis al ciutadà (Jordi Marín)
  • 12,30 Tendències de futur (Joan Rosés i Alfons Bastida)
  • 13,00 Conclusions i comiat