23 de gener 2008

11a Sessió. 'Per què hem d'innovar a l'Administració?'

Avui he tornat a "fitxar" en les sessions web del Departament de Justícia. El tema era la innovació a càrrec d'en Joan Majó director de la Corpo i al qual ja havia tingut l'ocasió d'escoltar alguna altra vegada. S'han dit coses interessants però jo destacaria per sobre de tot el tema dels rànkings.

La UE, en l'àmbit de la innovació (que és encara un tema de comepetència dels estats membres), s'ha dotat d'una eina que preten mesurar la situació i evolució dels diferents paísos en aquest àmbit; en altres paraules, podríem dir que es tracta d'un quadre de comanament europeu en temes d'innovació. El nom concret és European Innovation Scoreboard i en base a uns indicadors comuns i vinculats a sectors molts diferents (educació, empresa, AAPP, etc), aquesta eina mesura el grau d'innovació de cada país. Com a més es tracta d'un report anual es pot veure l'evolució o involució de cada país. I com a més a més també es fa una versió de les gairebé 170 regions europees, es pot veure en detall la situació de cada territori respecte d'altres i respecte el seu propi estat.

Les dades presentades per en Joan Majó no podien ser més descoratjadores. Segons ell, Espanya, en l'horitzó comunitari del 2010 probablement superarà la mitjana europea, però això si, gràcies a la recent entrada de 10 paísos que en la majoria de casos es troben per darrera l'estat espanyol. En canvi si es compara amb l'Europa dels 15 , Espanya no ha guanyat cap posició en els darrers anys. El cas de les regions és encara més preocupant, sobretot pel que fa a casa nostra. A l'any 2003 Catalunya, tenia la medalla de plata després de Madrid, pel que fa al ranking de la Innovació a Espanya. Les dades del 2007 ja no ens situen ni al pòdium!! ja som quarts i sembla que la tendència continua a la baixa.

La situació és preocupant, encara més si tenim en compte que ja no podem competir en costos i ens comença a costar competir en qualitat. Hem de ser competitius en innovació, i de moment, sembla que no anem per aquest camí.