
El debat va ser enriquidor, sincerament, el problema va raure en que gairebé eren les 9 de la nit d'un dia de juliol i després d'unes quantes hores de sessió es fa difícil allargar molt les rèpliques i contrarèpliques dels participants. Un dels temes que més em van uinteressar dins el debat va ser quin havia de ser el rol que l'administració havia de jugar amb les noves formes de participació (2.0) que s'estavan generant a Internet. Va quedar palès amb les exposicions del ponents i més concretament amb la de la Teresa, que la participació no institucional, és a dir la dels ciutadans per iniciativa pròpia, és molt més rica, variada i quantiosa que la que pot generar el canal institucional a través de les seves eines web. D'això se'n va derivar una afirmació que comparteixo plenament; les administracions no han de tenir (ni poden tenir afegiria jo) un rol de lideratge en aquest àmbit, sinó que han de ser un actor més de la xarxa, de la conversa, que es genera a Internet a través del fenòmen 2.0.
Però la pregunta ha d'anar una mica més enllà. Per què ha de participar l'administració en aquesta "moguda"? Quins objectius s'han de perseguir amb aquesta participació? La participació politica o ciutadana, com vosaltres volgueu denominar-la, des de la perspectiva dels governs, no es pot planetjar per que sí o per que toca, sinó que s'ha de plantejar per satisfer uns objectius del govern. És evident que els governs tenen una funció i unes obligacions clares a les que han de fer front, i jo crec que aquesta participació en la conversa ha d'anar enfocada a afegir valor a l'exercici d'aquestes funcions. Els governs han d'escoltar i preguntar als ciutadans a través d'aquests nous canals de comunicació quines polítiques, quin país o quina ciutat volen. La nova orientació al ciutadà que persegueixen, amb més o menys èxit les administracions públiques en l'actualitat, ha d'utilitzar i recolçar-se en la participació per a obtenir el feedback de la ciutadania que els hi permeti definir de forma més eficient les seves polítiques com també incrementar la qualitat dels seus serveis. Les empreses en molts casos ja ho comencen a fer. Com sabeu, hi ha cada dia més exemples d'empreses que posen els seus serveis i productes a disposició de bloggers o internautes especialitzats i creadors d'opinió per a que els hi donin la seva visió / valoració que els hi serveix després per a fer les modificacions i ajusto necessaris per a obtenir millores.
No sé si les administracions han de concretar la seva participació d'aquesta manera o d'altres, però el que està clar és que han d'incorporar aquest valor que es genera a la xarxa, sobre el qual actualment no tenen gairebé ni el coneixement de la seva existència, per tal de millorar les funcions que li estan encomenades.
No sé com ho veieu vosaltres...
2 comentaris:
Borja,
Estic completament d'acord amb tú en el fet que l'administració ha d'utilitzar les eines que actualment li proporciona la tecnologia, (per exemple el Web 2.0), per copsar millor les necessitats dels ciutadans.
No en va, cal tenir en compte que els canvis cada cop són més freqüents, no es pot demanar l'opinió dels ciutadans només cada 4 anys.
Tanmateix, tot i que hi estic plenament d'acord, cal anar amb compte amb la participació dels ciutadans via el Web 2.0.
Per ser més precisos, cal anar amb cura a l'hora de treure conclusions de les participacions dels ciutadans. Això és, entre d'altres motius, per l'esbiaxament que hi ha en l'ús del Web 2.0 en les diferents franges d'edat, (ús molt més intensiu en joves).
Resumint, crec fermament que cal que l'administració utilitzi aquests nous canals de participació però sempre complementant-ho amb d'altres vies de comunicació.
si, cal determinar molt bé quan, com i pq s'utilitzen eines 2.0 per comunicar-se o fer participar als ciutadans.
Publica un comentari a l'entrada