25 de juny 2008

La cultura de l'aigua a l'administració


L'altre dia vaig veure un 60 minuts que parlava sobre el tema de l'aigua. Es tractava d'un reportatge de la BBC que feia incís en el problema global que existeix amb aquests recurs i amb les paradoxes i contradiccions que genera. La programació d'aquest documental tenia sentit, especialment aquest any, per la celebració de la expo de Zaragoza dedicada a l'element líquid i pels problemes de sequera que es van patir a Catalunya durant els primers mesos de l'any.

Em va cridar l'atenció un petit detall del documental en el que parlava el Phil Woolas, Ministre de Mediambient del Govern anglès i on comentava, que al Ministeri, havien deixat de comprar aigua embotellada, per passar a beure aigua de l'aixeta. Això, a part del beneficis mediambientals que comportava, els hi havia suposat uns estalvis considerables (ara no recordo la xifra exacta). Conisdero, que per fer aquest canvi cal una assolir un nivell de cultura mediambiental que nosaltres crec que encara no tenim, a més, la gent encara no està disposada a renunciar a moltes comoditats (en aquest cas el sabor de l'aigua) en pro d'un benefici mediambiental. A Localret vaig aconseguir, que a part de reciclar el paper, recicléssim també les ampolles que llencem. L'objectiu però, no és gastar igual i reciclar més sinó generar menys residus i reciclar més.

No sé si on treballeu teniu ampolles d'aigua per agafar, però en el cas que sigui així, si feu un càlcul amproximat de les ampolles que es consumeixen al llarg de l'any, el número resultant és esgarrifós. Les administracions hauríem de ser les primeres en donar exemple i més encara amb els problemes ambientals tan evidents amb els que ens trobem avui dia.